Aronia to krewniaczka jarzębiny, idealna do różnych przetworów, jak soki, syropy, dżemy, konfitury i nalewki. Owoce żurawiny dojrzewają we wrześniu, sa idealne do nalewek, soków, dżemów i jako dodatek do potraw.
Znaczenie aronii dla zdrowia i jej zastosowanie
Owoce aronii dojrzewają na przełomie sierpnia i września i co ciekawe nie opadają i utrzymują się na krzakach przez kolejne miesiące. Są odporne na mróz, choroby i szkodniki.
- Owoce aronii są źródłem wapnia, manganu, żelaza, miedzi, boru i jodu oraz w dużych ilościach witaminy P, mniej witamin z grupy B, C, E i karoten.
- Soku z aronii używa się do barwienia potraw i win. Owoce są dobrym dodatkiem do marmolad.
- Syrop aroniowy wzmacnia odporność organizmu na stres, jest dodatkiem do syropów wykrztuśnych, przeciwgorączkowych. Oprócz tego stosowany w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia.
Przepisy z aronii
NALEWKA
- 1 kg owoców aronii
- 150 zdrowych liści wiśni
- 2 litry wody
- 1 litr spirytusu
- 0,5 kg cukru
- 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Aronie i liście zalewamy wodą i gotujemy 45 minut. Po wystudzeniu przecedzić, dodać cukier, kwasek i zagotować. Po ostygnięciu wlać spirytus. Przefiltrować wlewając do butelek. Odstawić na pół roku.
DŻEM z aronii, jabłek i gruszek
Przygotować po 1 kilogramie każdego z wymienionych rodzajów owoców + kilogram cukru. Owoce aronii powinny się wcześniej przez 24h mrozić. Jabłka i gruszki ściera się bez skórki na tarce o dużych oczkach. W garnku smażymy z połową kilograma cukru. W drugim garnku rozmrożone aronie i drugą połowę cukru podgrzewamy i gotujemy przez 45 minut. Obie masy łączy się i blenduje. Gorący dżem rozkłada się do słoiczków, zakręca się je i odwraca na 15 minut.
Znaczenie żurawiny dla zdrowia i jej zastosowanie
- wyciąg z owoców żurawiny zwiększa odporność organizmu, szczególnie gdy występuje gorączka,
- soki, napoje i kisiele są polecane w grypie, przeziębieniach, anginie, chorobach reumatycznych,
- sok żurawinowy w leczeniu infekcji dróg moczowych,
- sok żurawinowy z miodem to lek na przeziębienie,
- sok leczy awitaminozę, biegunkę, dnę moczanową, wątrobę,
- owoce działają na trawienie, odtruwają, działają przeciwnowotworowo, ograniczają rozwój próchnicy i spowalniają starzenie się skóry, obniżają ciśnienie krwi,
- 1-2 filiżanki soku z żurawin dziennie pomagają w leczeniu jaskry, korzystne w leczeniu cukrzycy,
- hamuje rozwój choroby Alzheimera i Parkinsona.
Przepisy z żurawin
NALEWKA
- 2,5 szklanki wódki
- 30 dag żurawin
- 25 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Owoce po umyciu i oczyszczeniu zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać wódką i wymieszać. Odstawia się na 2-3 dni. Można filtrować przez filtr od kawy lub inny typ bibuły. Przelewa się do butelek i odstawia na miesiąc.
DŻEM
- 1 kg owoców żurawiny
- 1,5 kg cukru
- 0,5 litra wody
- otarta skórka z 1 cytryny
Po umyciu i oczyszczeniu owoców dodać je do przygotowanego wcześniej syropu z wody i cukru. Gotuje się pół godziny i od czasu do czasu miesza. Gdy konsystencja jest odpowiednia dodaje się skórkę z cytryny. Gorący dżem zaraz wędruje do słoików, słoiczki zakręca się i przykrywa na godzinę kocem.