Aronia to krewniaczka jarzębiny, idealna do różnych przetworów, jak soki, syropy, dżemy, konfitury i nalewki. Owoce żurawiny dojrzewają we wrześniu, sa idealne do nalewek, soków, dżemów i jako dodatek do potraw.

Znaczenie aronii dla zdrowia i jej zastosowanie

Owoce aronii dojrzewają na przełomie sierpnia i września i co ciekawe nie opadają i utrzymują się na krzakach przez kolejne miesiące. Są odporne na mróz, choroby i szkodniki.

  • Owoce aronii są źródłem wapnia, manganu, żelaza, miedzi, boru i jodu oraz w dużych ilościach witaminy P, mniej witamin z grupy B, C, E i karoten.
  • Soku z aronii używa się do barwienia potraw i win. Owoce są dobrym dodatkiem do marmolad.
  • Syrop aroniowy wzmacnia odporność organizmu na stres, jest dodatkiem do syropów wykrztuśnych, przeciwgorączkowych. Oprócz tego stosowany w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia.

Przepisy z aronii

NALEWKA

  • 1 kg owoców aronii
  • 150 zdrowych liści wiśni
  • 2 litry wody
  • 1 litr spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Aronie i liście zalewamy wodą i gotujemy 45 minut. Po wystudzeniu przecedzić, dodać cukier, kwasek i zagotować. Po ostygnięciu wlać spirytus. Przefiltrować wlewając do butelek. Odstawić na pół roku.

DŻEM z aronii, jabłek i gruszek

Przygotować po 1 kilogramie każdego z wymienionych rodzajów owoców + kilogram cukru. Owoce aronii powinny się wcześniej przez 24h mrozić. Jabłka i gruszki ściera się bez skórki na tarce o dużych oczkach. W garnku smażymy z połową kilograma cukru. W drugim garnku rozmrożone aronie i drugą połowę cukru podgrzewamy i gotujemy przez 45 minut. Obie masy łączy się i blenduje. Gorący dżem rozkłada się do słoiczków, zakręca się je i odwraca na 15 minut.

Znaczenie żurawiny dla zdrowia i jej zastosowanie

  • wyciąg z owoców żurawiny zwiększa odporność organizmu, szczególnie gdy występuje gorączka,
  • soki, napoje i kisiele są polecane w grypie, przeziębieniach, anginie, chorobach reumatycznych,
  • sok żurawinowy w leczeniu infekcji dróg moczowych,
  • sok żurawinowy z miodem to lek na przeziębienie,
  • sok leczy awitaminozę, biegunkę, dnę moczanową, wątrobę,
  • owoce działają na trawienie, odtruwają, działają przeciwnowotworowo, ograniczają rozwój próchnicy i spowalniają starzenie się skóry, obniżają ciśnienie krwi,
  • 1-2 filiżanki soku z żurawin dziennie pomagają w leczeniu jaskry, korzystne w leczeniu cukrzycy,
  • hamuje rozwój choroby Alzheimera i Parkinsona.

Przepisy z żurawin

NALEWKA

  • 2,5 szklanki wódki
  • 30 dag żurawin
  • 25 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Owoce po umyciu i oczyszczeniu zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać wódką i wymieszać. Odstawia się na 2-3 dni. Można filtrować przez filtr od kawy lub inny typ bibuły. Przelewa się do butelek i odstawia na miesiąc.

DŻEM

  • 1 kg owoców żurawiny
  • 1,5 kg cukru
  • 0,5 litra wody
  • otarta skórka z 1 cytryny

Po umyciu i oczyszczeniu owoców dodać je do przygotowanego wcześniej syropu z wody i cukru. Gotuje się pół godziny i od czasu do czasu miesza. Gdy konsystencja jest odpowiednia dodaje się skórkę z cytryny. Gorący dżem zaraz wędruje do słoików, słoiczki zakręca się i przykrywa na godzinę kocem.