Są pewne uniwersalne normy do zastosowania w Polsce. Mimo rozwoju cywilizacji, nadal dla ludzkiego organizmu najważniejsze jest to, co najmniej przetworzone, zgodne z porą roku, gotowane, itd. Wymieniamy zasady zdrowego żywienia w pigułce.
- Regularne jedzenie to spożywanie posiłków o podobnych godzinach. Warto dostosować godziny do własnego rytmu dnia, aby mieć szansę zjeść w spokoju. Dobrze, jeśli pory utrwalone w dni powszednie zostaną zachowane także w weekendy.
- Najważniejsza zasada dla pielęgnacji relacji w rodzinie to spożywanie jak największej ilości posiłku w jak największym gronie domowników.
- Organizm człowieka preferuje ciepłe posiłki, szczególnie na śniadanie, aby łatwiej przyswoił się pokarm i układ pokarmowy nie przeżył zbytniego wstrząsu po nocnej lżejszej pracy.
- Przygotowanie potraw powinno oprzeć się o produkty sezonowe, odpowiednie do pór roku. Zgodnie z naturą, europejski organizm jest do nich przygotowany.
- Wiosną i latem używamy jak największej ilości surowych produktów w przeciwstawieniu do chłodniejszej części roku.
- Gotujemy i pieczemy, zamiast smażenia.
- Lepiej jest zrezygnować z potraw instant, homogenizowanych, głęboko mrożonych, itd.
- Ziemniaki warto zastąpić kaszą jaglaną, amarantusem lub brązowym ryżem.
- Zamiast białej mąki – razowa.
- Oliwa i oleje tłoczone na zimno powinny zastąpić tłuszcze nasycone i utwardzone.
- kompot i herbata ziołowa zamiast soku z kartonika, czy napoju gazowanego.
- Pijemy przed lub po posiłku, nie popijamy w trakcie jedzenia.
- Przekąski typu suszone owoce, orzechy, chrupki kukurydziane, powinny wyprzeć gotowe słodycze z diety, szczególnie dziecka.
- Syrop klonowy, melasa, cukier trzcinowy z powodzeniem wyprą biały cukier i słodziki.
- Biała sól nie jest wskazana.
- Świeże zioła są bardziej wartościowe od gotowych mieszanek do potraw.
- Plastikowe, foliowe i aluminiowe opakowania, a przede wszystkim teflon z uszkodzeniami, nie są tworzywami wskazanymi do łączenia z żywnością.
- Dużo o potrawie powie termin ważności – im dłuższy, tym bardziej zakonserwowany posiłek w środku.
- Warto czytać etykiety, nawet jeśli wydaje się nam, że niewiele mówią. Gdy jesteśmy nieufni co do jakiegoś składnika, mamy uczulenie, możemy skorzystać z innego produktu.