Są pewne uniwersalne normy do zastosowania w Polsce. Mimo rozwoju cywilizacji, nadal dla ludzkiego organizmu najważniejsze jest to, co najmniej przetworzone, zgodne z porą roku, gotowane, itd. Wymieniamy zasady zdrowego żywienia w pigułce.

  1. Regularne jedzenie to spożywanie posiłków o podobnych godzinach. Warto dostosować godziny do własnego rytmu dnia, aby mieć szansę zjeść w spokoju. Dobrze, jeśli pory utrwalone w dni powszednie zostaną zachowane także w weekendy.
  2. Najważniejsza zasada dla pielęgnacji relacji w rodzinie to spożywanie jak największej ilości posiłku w jak największym gronie domowników.
  3. Organizm człowieka preferuje ciepłe posiłki, szczególnie na śniadanie, aby łatwiej przyswoił się pokarm i układ pokarmowy nie przeżył zbytniego wstrząsu po nocnej lżejszej pracy.
  4. Przygotowanie potraw powinno oprzeć się o produkty sezonowe, odpowiednie do pór roku. Zgodnie z naturą, europejski organizm jest do nich przygotowany.
  5. Wiosną i latem używamy jak największej ilości surowych produktów w przeciwstawieniu do chłodniejszej części roku.
  6. Gotujemy i pieczemy, zamiast smażenia.
  7. Lepiej jest zrezygnować z potraw instant, homogenizowanych, głęboko mrożonych, itd.
  8. Ziemniaki warto zastąpić kaszą jaglaną, amarantusem lub brązowym ryżem.
  9. Zamiast białej mąki – razowa.
  10. Oliwa i oleje tłoczone na zimno powinny zastąpić tłuszcze nasycone i utwardzone.
  11. kompot i herbata ziołowa zamiast soku z kartonika, czy napoju gazowanego.
  12. Pijemy przed lub po posiłku, nie popijamy w trakcie jedzenia.
  13. Przekąski typu suszone owoce, orzechy, chrupki kukurydziane, powinny wyprzeć gotowe słodycze z diety, szczególnie dziecka.
  14. Syrop klonowy, melasa, cukier trzcinowy z powodzeniem wyprą biały cukier i słodziki.
  15. Biała sól nie jest wskazana.
  16. Świeże zioła są bardziej wartościowe od gotowych mieszanek do potraw.
  17. Plastikowe, foliowe i aluminiowe opakowania, a przede wszystkim teflon z uszkodzeniami, nie są tworzywami wskazanymi do łączenia z żywnością.
  18. Dużo o potrawie powie termin ważności – im dłuższy, tym bardziej zakonserwowany posiłek w środku.
  19. Warto czytać etykiety, nawet jeśli wydaje się nam, że niewiele mówią. Gdy jesteśmy nieufni co do jakiegoś składnika, mamy uczulenie, możemy skorzystać z innego produktu.