Często go mijamy. Wiosną powszechny nawet między blokami osiedla. Kojarzy się nam z dzieciństwem i zdmuchiwaniem białego puszku. Tymczasem jest znanym od wieków lekarstwem na kilka dokuczliwych dolegliwości…
Właściwości mniszka lekarskiego
Substancje czynne zawarte w poszczególnych częściach mniszka lekarskiego oddziałują na wiele aspektów funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego i kostnego, nerwowego i pokarmowego oraz krwionośnego. Wspierają wątrobę w usuwaniu toksyn. Pomagają w leczeniu drobnych urazów, czy ugryzień owadów, wyprysków, mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę.
Przetwory z mniszka są popularnym lekarstwem na kaszel i inne infekcje górnych dróg oddechowych. Wzmacniają układ odpornościowy, działają bakteriobójczo. Zapobiegają procesom starzenia, działają jak antyoksydanty.
Kiedy zbierać mniszka?
Kwiaty – w maju, gdy zakwitną mlecze i zanim zmienią się w dmuchawiec.
Liście – wczesną wiosną.
Korzenie – późną jesienią lub wczesną wiosną. Trzeba go wykopać i wysuszyć.
Syrop z mniszka lekarskiego
Jest jeden niezwykle popularny produkt przygotowywany na bazie mlecza. Dodaje ciekawego smaku herbacie. Może być dodatkiem do kanapek, wykorzystywanym jako miód.
- 250 kwiatów,
- 1 cytryna pokrojona w plastry,
- 1 kg cukru.
Regulując długość przygotowywania, ilość kwiatów, można dopasować konsystencję i kolor do własnych potrzeb. Po zerwaniu mlecze trzeba odstawić na jeden dzień. Moczy się je całą noc. Chodzi o to, aby kwiatostany się złożyły, będzie je wówczas łatwiej oderwać. Gotowanie trwa 30 minut w litrze wody. Pod odcedzeniu roślin, do wywaru dodaje się cytrynę pokrojoną lub wyciśnięty sok, potem całość cukru. Trzeba pamiętać o mieszaniu. Kolejne gotowanie trwa godzinę. Gorący przetwór rozlewa się do słoików.